Save Soil

În luna martie 2022, elevi ai școlii noastre au realizat desene de promovare a mișcării globale Save Soil, Salvează Solul, care vizează să-i facă pe oameni să conștientizeze starea deplorabilă în care se află solul planetei noastre. Mișcarea își va desfășura acțiunea de conștientizare timp de 100 de zile, începând din 21 martie.

Pentru informarea și prezentarea reală a situației, mișcarea Salvează Solul a fost promovată în școală prin afișe în română, engleză și franceză și prin materiale promoționale cu logo-ul mișcării.

 

La începutul lunii aprilie, elevi din clasele a VII-a D și E au lucrat activități interdisciplinare de traducere, reconstituire și ilustrare a mesajelor de conștientizare din mișcarea Salvează Solul. De exemplu, știați că o linguriță de sol conține mai multe organisme decât sunt oameni pe Pământ? Rezultatele muncii copiilor au fost expuse pe holurile școlii. 

 

Înaintea evenimentului de la București din 21 aprilie, ocazie cu care liderul mișcării s-a întâlnit cu figuri marcante ale politicii din România, elevii școlii au creat flyere, au afișat logoul mișcării și și-au expus mândri lucrările pe holurile școlii. Preocupați cu adevărat de dispariția solului, cel care dă viață și susține 87% din formele de viață de pe planetă, copiii au înțeles urgența cu care trebuie acționat, devenind voci pentru Salvarea Solului.

 Video-ul de informare și promovare a evenimentului de la București, de la Arenele Romane, include și imagini și înregistrări cu elevii școlii noastre. Cântând și dansând cu bucurie, vrem să dăm de știre lumii că soarta noastră este în mâinile noastre, că soluția la încălzirea globală, la gazele cu efect de seră, la defrișări, la secetă, la inundații și la creșterea temperaturii planetei se află sub picioarele noastre, adică în sol, cel pe care pășim zilnic, nepăsători.

https://drive.google.com/file/d/1zZuAd_a8QrKc2OhRe1VTsk5_UNQulyuZ/view?usp=drive_web

Evenimentul din 21 aprilie, de la Arenele Romane, a fost un real succes, un public de 5000 de persoane, cel mai numeros din Europa, a venit să-și confirme disponibilitatea pentru susținerea mișcării Salvează Solul. Expoziția de artă de la standuri a inclus peste 40 de lucrări ale elevilor din Școala Bogdan Petriceicu Hașdeu din Iași. Felicitări elevilor și mulțumiri pentru creativitate, pentru interes și sensibilitate. 

 

În data de 22 aprilie, liderul mișcării Salvează Solul, Sadhguru, s-a întâlnit cu ministrul educației din România, domnul Sorin Câmpeanu. Discuțiile au vizat introducerea în programul școlar a unor activități pe linia celor promovate de Save Soil și educarea, de la vârstă fragedă, în spiritul recunoașterii solului ca susținător major al vieții pe planetă. 


........................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Proiecte literare
Biblioteca Județeană “Ghe. Asachi” Iași și -a desfășurat ediția a III-a a Concursurilor Poemele Iașului și Poveștile Iașului. Aceste proiecte își propun încurajarea creației literare în versuri și în proză despre orașul și județul Iași, impresionante prin viața culturală de odinioară și din prezent. Ambele concursuri se adresează elevilor de gimnaziu și de liceu, creativi, talentați, pasionați de arta de scrie, inspirați fiind de Iași și de împrejurimile sale pitorești, de poveste!
Elevii hașdeeni au reprezentat cu succes Școala Gimnazială “B.P. Hasdeu” Iași la toate cele trei ediții de până acum, creațiile lor fiind publicate in volumele “Poemele Iașului” și “Poveștile Iașului”!
Mulțumiri Bibliotecii Județene “Ghe. Asachi” Iași pentru oportunitatea creată, pentru proiectele frumoase inițiate, adresate iubitorilor de carte de orice vârstă!
Felicitări elevilor participanți și fie ca implicarea  hașdeenilor în viața culturală a cetății să devină tradiție de succes!
 
......................................................................................................................................................
Escape Room - aplicație de fixare și evaluare, Erasmus +
În luna noiembrie 2021, elevi din clasele a V-a B, a V-a A, a VI-a B, a VI-a C și a VII-a E l-au sărbătorit pe scriitorul Mihail Sadoveanu într-o formă inedită, pe placul generației actuale. 60 de copii au fost invitați să participe, pe platforma GOOGLE CLASSROOM,
la o activitate de tip ESCAPE ROOM, cu tematică sadoveniană.
În timpul activității, ei au rezolvat diverse enigme care vizau viața și opera scriitorului. Pe platformă, a fost disponibilă, din timp, o bibliografie pentru pregătirea concursului.
Utilizarea acestei aplicații a fost experimentată în cadrul cursului de formare Erasmus+ din proiectul REF2, la Mangualde, Portugalia, în iulie 2021.
Activitatea cu elevii școlii a fost creată și desfășurată de colegele noastre, Zoica Filip și Manuela Vlasie,cărora le mulțumim pentru creativitate, efort și dăruire.
Vă puteți rotunji impresiile cu ajutorul fotografiilor de mai jos.


......................................................................................................................................................................................................................
Concursul județean literar-artistic a avut două secțiuni: secțiunea literară care a constat în interpretarea unui sonet de către un echipaj al fiecărei școli și secțiunea de creație plastică cu lucrări inspirate de sonetul lui Mihai Codreanu.La concurs au participat 15 școli din județul Iași
Un echipaj al Școlii Gimnaziale „B.P,Hasdeu”, format din: Ilinca Fronea și Alexia Teodoru din clasa a VII-a E și Alexia Tîrnoveanu din clasa a VI-a B, a obținut premiul al II-lea la secțiunea literară. Ștefan Cojocariu din clasa a VII-a E a obținut mențiune la secțiunea plastică.La concurs au mai participat elevi din clasele a V-a B, a VI-a B și a VII-a E.
Felicitări, dragi copii!EmojiEmojiEmoji Succes în continuare!
 

.................................................................................................................................................................................................................

 Prof. Nona Agape

"BTS și Ramen - călătorie în Coreea de Sud

Pe data de 6 decembrie 2021, elevii clasei a 5-a E au participat la o lecție realizată prin videoconferință împreună cu o clasă din Coreea de Sud, de la Școala "Raymond English Academy", orașul Andong, provincia Gyeongsangbuk-do.

     Entuziasmați, elevii din ambele clase au pus întrebări pentru a identifica țara din care făceau parte copiii din cealaltă parte a planetei și s-au folosit de Harta Lumii pentru aceasta. Apoi, au fost încântați să-și poată adresa reciproc întrebări personale, în limba engleză, care de care mai năstrușnice.
Și, uite-așa, am aflat prin ochii copiilor, că un sneakerhead veritabil nu poate purta altceva decât Jordan Four, că cel mai important sport din Coreea este tirul cu arcul, ce sunt sarmalele, ce reprezintă statuile din Iași, care este mascota clasei și care sunt cântăreții în trend. Și și-au promis reciproc să se reîntâlnească pe Instagram. Lecția s-a încheiat cu întrebarea unui copil: "Cum de sunt atât de drăgălaaași?"
      Până acum, elevii școlii și-au făcut prieteni în Nigeria, India și Coreea de Sud și întreabă nerăbdători: Unde vor fi următorii noștri prieteni: În Argentina? În Turcia? Sau în Capul Verde?
     Acestă lecție se înscrie în seria de activități realizate de catedra de limbi moderne, care încurajează elevii să exploreze lumea prin experiențe care dezvoltă curiozitatea, bunătatea și empatia, și care le dă elevilor ocazia să-și exerseze competențele lingvistice în contexte de învățare apropiate de viața reală."
Video 50s, întrebare despre dulciurile din Coreea:
 Video 7s, întrebare despre steagul lor, in timp ce încercau să ghicească:
 Mențiune:
Sneakerhead- e un cuvânt din limbajul adolescenților, care se referă la colecționarii de adidași.
 

.........................................................................................................................................................................................

Joi, 25 noiembrie 2021, cu ocazia Zilei Profesorului de franceză, Lectoratul de franceză al Universității Alexandru Ioan Cuza, în parteneriat cu Primăria Iași și Asociația Română a Profesorilor de franceză, organizează o expoziție de Bandă Desenată în limba franceză dedicată orașului Iași. Lucrările aparțin și elevilor școlii noastre din clasele a V-a A, a VI-a B, a VI-a E, a VII-a A, a VII-a D, a VII-a E si a VIII-a E, și prezintă, cu creativitate și culoare, diferite legende și evenimente marcante ale istoriei orașului. Acestea mai pot fi admirate pe panourile de expunere de la Parcul Copou și în holul Institutului francez din România la Iași.        

Profesor coordonator, Anca Lungu

...................................................................................................................................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................................................................................................................................

Intre 27-29 august 2021 a avut loc Festivalul-Concurs International Boovie, la Focsani. Elevii au pregatit, incepand cu luna aprilie 2021, un video realizat ca trailer dupa o carte.
 
1. Echipa "Dumbledore's Army", cu elevi din clasele 6a și 5e, a câștigat Premiul Special al Editurii Corint pentru trailer-ul lor făcut pentru cartea "Păsările dintr-o bună zi".
 
Link video premiere: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=579581113415627

Link trailer: Dumbledore's Army - Pasarile dintr-o buna zi - Boovie® 2021

În cadrul Festivalului au avut ocazia să discute prin videoconferință cu scriitoarea americană Sally J Pla, autoarea cărții cu care au lucrat ei, și au fost foarte activi.

Link înregistrare întâlnire: 
 
Copiii au dat un interviu pentru "România Actualități", foto aici: 
https://www.facebook.com/romaniaactualitati/photos/pcb.10159785176506202/10159785176346202/
 
Echipa a fost coordonată împreună cu d-na profesor Daniela Orzu.
 
 2. Echipa "Iubitori de lectură", de la clasa 5d (actualmente 6d),  a castigat Premiul Special al Casei de Productie "Avanpost Media", care consta intr-un Training pentru Scenariu, la care urmeaza sa participe elevii, premiu obtinut pentru  trailer-ul facut dupa cartea "Lămâi, cărți și prieteni".
 
Iubitori de lectura - Lămâi, cărți și prieteni - Boovie® 2021